Ekologisk hudvård

På senare tid har vi blivit allt mer medvetna om vad vi använder oss av för att vårda huden, eftersom vi vet att huden tar upp ämnen i det som vi utsätter den för. Att använda sig av ekologisk hudvård minimerar risken för att huden utsätts för skadliga ämnen och dessutom innehåller nästan all ekologisk hudvård vårdande och närande ämnen från växtriket, odlade under säkra förhållanden. Om du är nyfiken på den här typen av hudvård ska du läsa vidare i texten. Här får du lära dig om varför det är fördelaktigt att använda sig av ekologiska produkter. Du får också tips på hur du kan göra egna hudvårdsprodukter.

Ekologisk hudvård gör både dig och miljön glad

Ekologisk hudvård och varför man ska använda det

Varför är det då så fördelaktigt att använda sig av ekologisk hudvård? Det enkla svaret är att vår hud faktiskt är det största organ vi har. Detta organ, precis som våra andra, tar upp syre. Det innebär också att huden lätt kan ta upp mindre bra ämnen, bland annat syntetiskt framställda kemikalier, från det vi smörjer in den med. Precis som man inte vill äta giftiga ämnen vill man inte heller mata huden med dem. Det låter ganska logiskt, eller hur?

En annan aspekt som gör ekologisk hudvård bättre än annan hudvård är att den har mindre miljöpåverkan. De farliga ämnena som ibland finns i traditionell hudvård tas inte bara upp av huden. När vi tvättar huden med icke ekologiska produkter, till exempel tvål eller rengöringskrämer, sköljs de farliga ämnena ut i avloppsvattnet och vidare ut i våra vattendrag. Den ekologiska typen av hudvård kommer dessutom ofta i miljövänliga förpackningar som är nedbrytbara eller går att återvinna. Att använda sig av ekologiska produkter är alltså både positivt för dig och miljön.

Ekologisk hudvård att göra själv

Om du vill köpa ekologisk hudvård går det utmärkt. Idag finns det otaliga hudvårdsmärken som tillverkar och säljer denna typ hudvård. Men visste du att det faktiskt går att göra vissa ekologiska hudvårdsprodukter själv? Om du är sugen på det men är nybörjare, så är det enklaste du kan göra att köpa hem en burk ekologisk kokosolja. Kokosoljan har många användningsområden. Du kan vispa den fluffig med elvisp och på så sätt få ett härligt body butter som du kan doftsätta med en eterisk olja.

Om du istället blandar några matskedar kokosolja med några matskedar ekologiskt kaffe så får du en fuktgivande kroppsskrubb. Kokosolja fungerar dessutom utmärkt som den är, som sminkborttagning för ögonen eller som en mjukgörande hudkräm. Ekologisk hudvård behöver med andra ord varken vara svårt eller dyrt. Om du får riktigt blodad tand så går det sedan att blanda både ansiktskrämer, rengöringskrämer, ansiktsvatten och mycket mer som innehåller flera ingredienser. Det finns mycket att läsa om detta ämne på internet, både recept och andra tips.

För din hälsa och miljöns skull

Att använda ekologisk hudvård är alltså bra både för din hälsa och med tanke på miljön. När du använder den typen av hudvård slipper din hud ta upp farliga ämnen och du slipper släppa ut dem i vattendrag och sjöar. Det behöver inte heller bli dyrt eller krångligt att använda ekologiska produkter. Idag finns många märken som säljer denna sorts hudvård, både i dyrare och billigare prisklasser. Om du vill komma extra billigt undan och få ett roligt pysselprojekt går det också att göra många hudvårdsprodukter själv.